Att cykla är miljövänligt och billigt men som cyklist gäller det att följa trafikreglerna både för din egen och andras säkerhet. Här får du lära dig vad som gäller i trafiken för dig och din cykel.

Många människor cyklar till och från jobbet varje dag, antingen med vanlig trampcykel eller med elcykel. En del cyklar långt och att cykla över 5 kilometer enkel väg till jobbet ställer krav på bra utrustning. För att hitta riktiga kvalitetsprylar inom cykelbranschen surfar du in på https://www.cykloteket.se/varumarken/specialized/ och tittar runt. Även om du inte tillbringar all din fritid på en cykel är det aldrig fel med en riktigt bra sadel, cykelhandskar eller ett litet smidigt punkteringskit som du sätter fast på cykeln.

röd cykel i parkRätt utrustning på cykeln

Vilka regler som gäller för framförande av cykel kan du läsa om hos Transportstyrelsen och detta gäller även elcyklar i samma klass som cykel.
Lagen säger att du ska ha ringklocka och broms på din cykel, men för att få framföra cykeln i mörker utan att riskera böter ska du även ha följande:

  • Röd baklykta som syns på minst 300 meters håll
  • Vit eller gul lykta framtill som ska synas på 300 meters håll
  • Strålkastare framtill med vitt eller gult ljus så att du kan se vägen framför dig
  • Röd reflex bak
  • Vit reflex fram
  • Vit eller orange reflex åt sidan

För cykling i mörker eller halvmörker är även reflexväst en bra idé att använda så du syns ännu tydligare, men det är ingen lag på varken det eller för hjälm på personer över 15 års ålder.
Bryter du mot reglerna kan du läsa hos Expressen om hur höga böter du får för varje regelbrott.

Cykelstöld

Det bästa sättet att undvika cykelstölder är att låsa din cykel ordentligt. Det är din hemförsäkring som ersätter dig om din cykel blir stulen, men för att försäkringen ska gälla måste du ha ett godkänt och certifierat lås. Lås gärna fast själva cykelramen i något som inte går att flytta på dessutom, det gör att tjuven oftast inte tycker att det är värt besväret med att stjäla cykeln. Om du endast använder cykelns eget lås vid bakhjulet är det lätt att lyfta och bära iväg med stöldgodset.

Var försiktig i trafiken, använd reflexer och kom ihåg att cykla på höger sida av vägen samt ge tecken om du ska svänga.