Pendling är ett miljövänligare alternativ i jämförelse med att ta bilen varje dag men det kan upplevas stressigt för många för att det känns som att tiden försvinner i det tomma intet. Det finns däremot sätt att motarbeta pendelstressen och utnyttja tiden till något nödvändigt. Vad kan vi göra för att omvandla det till en positiv upplevelse?

Som vi vet är många storstäder i behov av att bygga om trafikplatser, speciellt Stockholm Stad. Slussen byggs om i detta nu och kommer pågå under flera år framöver, och det kommer flera stora byggprojekt som påverkar trafiken i stort. I rusningstrafik kan en enkel väg som normalt tar 20 minuter istället ta en timme och ändå tar många bilen till jobbet. Alla bilar som färdas genom och i Stockholm varje dygn bidrar till jordens växthuseffekt med sina koldioxidutsläpp. Många arbetar för att Stockholm City ska bli helt fritt från biltrafik och om det går igenom kommer du behöva färdas kommunalt som är ett billigare och miljövänligare alternativ. En del skulle även påstå att det är säkrare att färdas kommunalt än med bil.

Vad är fördelarna med kollektivtrafik?

Det finns många människor som bollar mellan karriär och familjeliv, resultatet är att stressen blir ett faktum. Bilen är en stor del av mångas vardag och kan inte bortprioriteras eftersom att livspusslet då inte går att få ihop. Det finns däremot många fördelar med att resa kollektivt som gör att du spar både pengar och tid. 

– I Stockholm erbjuder SL ett månadskort för under dryga tusenlappen och med detta kan du resa obegränsat under 30 dagars tid. Bilens kostnader skulle säkert överstiga denna kostnad.

– Visste du att resa med bil i Stockholm Stad tar oftast längre tid än vad det tar att färdas kollektivt? Detta är på grund av att kollektivtrafiken oftast har förtur i trafiken och fördröjningar sker oftast för bilister när det är vägarbeten. 

– Kollektivtrafikresenärer har oftast bättre hälsa än dem som färdas med bil. Detta är för att de rör på sig mer. Detta kan vara mellan byten och hållplatsen och hemmet. 

– Det är ett säkrare alternativ att färdas med kollektivtrafik eftersom det gör att färre fordon håller sig ute i trafiken och det bidrar till mindre trängsel.

man-med-laptop-pa-tagresaTips på vad som gör din tid i pendlingen bättre

– Skaffa en ljudbokstjänst. Det finns många därute som kostar under 200 kronor i månaden och här har du möjligheten slappna av till en spännande deckare. Vill du vara mer produktiv kan du lyssna på självhjälpsböcker som kan lära dig om aktiesparande, självdisciplin eller hur du ska ta din nya affärsidé i bruk. 

– Jobba på tåget. Om du reser längre sträckor finns det möjligheten att sitta vid ett bord och arbeta. Du kanske kan komma överens med din arbetsplats att din pendlingstid även är arbetstid?

– Bekväma skor. Om du har många byten fram till jobbet kan det vara fördelaktigt att lämna högklackade skor hemma. Det kan vara så att du blir utan sittplats eller behöver ta dig mellan olika ställen till fots.