Att arbeta i trafiken innebär att du som arbetar här inte bara måste tänka på att arbeta på ett säkert sätt utan du måste även förlita dig på att trafiken runt omkring dig förs fram på ett lugnt och stillsamt vis för att minimera risken att bli påkörd. Som tur är finns sätt att vidta säkerhetsåtgärder på, här är några tips.

Det första som är viktigt att tänka på när du arbetar i trafiken är att du syns. Att ha på dig varselkläder och att sätta upp varningsskyltar är nummer ett att tänka på men det finns fler saker du kan göra. Vad so till exempel är vanligt för olika typer av vägarbeten är att de utförs på obekväma tider för att inte störa den dagliga trafiken alltför mycket så att arbeta när mörkret fallit på är inget ovanligt. Därför kan det vara bra att utrusta samtliga fordon med extraljus och att ställa ut arbetsbelysning vilket smidigt går att köpa i olika utföranden på https://www.extraljuskungen.se/arbetsbelysning/. Tänk på att denna sorts belysning inte bara är till för att göra så dem som utför arbetet ser vad de gör för något utan även finns för att uppmärksamma trafik och kringliggande att det är personer på plats som man ska se upp för.

  • Bär varselkläder
  • Lys upp både arbetsplats och fordon
  • Sätt upp skyltar och varningstrianglar

Uppmärksamma dem som jobbar i trafiken

Varje år sker flera fordonsolyckor i Sverige och många av dessa är just vid vägarbeten där det är personerna som jobbar här som råkar illa ut. För visst finns det många som har landets vägar som sin arbetsplats och dessa personer är precis dem som uppmärksammas i tv-serien Vägens hjältar. Till statistiken sett är det fler som skadas av passerande bilar än av rena arbetsplatsolyckor. Dock en ljuspunkt är att man vittnar om hur trafikanter blivit mer varsamma sedan tv-serien såg sitt första ljus. Till Nacka kommun vittnar en assistansarbetare till exempel om hur trafikanter numera väjer för dem när de kommer åkande och det tycks vara så att man fått en ny förståelse för de som arbetar i trafiken på ett helt nytt vis. Men med det sagt sker såklart fortfarande olyckor och därför är det fortsatt viktigt att hålla sig säker i trafiken och vidta alla säkerhetsåtgärder du kan.